Kansloos

34 reacties

Vannacht droomde ik over het Elberpunt

Het Elberpunt is het absolute middelpunt van alle materie. In mijn droom ontdekte ik het middelpunt van mijn föhn, een jeansblouse en onze buisframe stoelen.

Voordat je nu gaat googelen: het Elberpunt bestaat niet.

Mijn brein verzon het terwijl ik sliep.

Maar geloof me, je zou wíllen dat het bestond. Want in mijn droom hadden mensen ook een Elberpunt: het punt van absolute ontspanning. Niets hoeven, niets willen, geen mening hebben, nergens tekortschieten.

Precies in het midden van alles.

Ik weet best waarom ik dat droomde

Ontspanning is nogal ‘een ding’ de laatste tijd. Of eigenlijk: het gebrek eraan. Het maakt me piekerig – en ik ben al niet het zonnetje in huis.

“Weet je wat het probleem is”, zei Mister Tekstbestendig toen ik weer eens uit de groef schoot, “jij hebt geen kansloze hobby. Alles moet nut hebben. Da’s niet te doen.”

Ik mompelde dat er al genoeg niksigheid is in de wereld. Maar hij heeft gelijk. Alles wat ik doe, is functioneel. Daar word ik glansloos van, als een ongepoetst zilveren theelepeltje.

Terwijl ik best weet hoe het anders kan. Minder beeldscherm, meer buitenlucht en vooral: meer met mijn handen werken.

Want ik word blij van dingen maken

Houten ringen, bijvoorbeeld.

Of kleding van oude gordijnen.

Lederen portemonnees.


Eerlijk is eerlijk: ook dat werden weer dingen met nut. Ik gaf ze cadeau, ik verkocht ze voor een goed doel, er werden baby’s geboren. We hebben maar één huis en je kunt niet alles bewaren.

Maar het grootste nut was voor mij. Zolang mijn handen druk zijn, houdt m’n hoofd zich koest.

Daarom zit ik sinds september weer op naailes

Ik zag het al voor me: een compleet nieuwe en originele garderobe, one size fits one, het liefst voor de Kerst in de kast. Ja, dat is vragen om moeilijkheden. Maar ik bescherm mezelf op een behoorlijk briljante manier (al zeg ik het zelf):

ik maak zomerkleding.

Een linnen broek. Shirts met korte mouwen. Topjes. Luchtig spul dat ik juni volgend jaar pas kan dragen. En als de r uit de maand is, begin ik met een winterjas.

Sterk verdunde nuttigheid, dus

Het zou me niet verbazen als dat de opmaat is naar m’n Elberpunt.

PS: Heb je een kansloze hobby? Zet ‘m hieronder in de reacties. (Voor iedereen die behoefte heeft aan wat meer niksigheid.)

Je las een blog van Ida Sluiskes. Vond je het wat?

Dan wil je misschien wel meer weten. Over mijn aanbod, bijvoorbeeld. En vooral: wat je daaraan hebt.

Meer lezen:

 • Copy Compleet: een totaalpakket voor je hele website, zodat jij in één keer klaar bent
 • Sales Copy: teksten voor je dienstenpagina’s, zodat je lezer precies snapt waarom jij the place to be bent
 • Website-check: ik scan je website met arendsogen, zodat jij je inschattingsfouten kunt rechttrekken

Nog meer lezen:

Trouwens: heb jij moeite met het opvragen van testimonials?

Quickfix Weggever Testimonials verzamelen

34 Reacties

 1. Aukje van Bezeij

  Ik lijk veel te veel op jou: alles heeft nut. Behalve de weekend-Sudoku. Pas als die af is lees ik de krant. Steeds vaker maak ik ook de Sudoku’s van donderdag en vrijdag. Maar liever niet, omdat het zo nutteloos is.

  Antwoord
  • Ida

   O ja, sudokus! Ik sla ze altijd over, omdat mijn brein gaat steigeren bij cijfers. Maar een sudoku heeft natuurlijk niks met rekenen of wiskunde te maken. Ga ik eens proberen, te beginnen op Donald Duck-niveau 😉

   En over de krant gesproken: ik blader ‘m vaak door van de achterpagina naar het begin, want dan heb ik in ieder geval het gevóel dat ik ‘m heb uitgelezen. Haha! #nut

   Antwoord
   • Aukje

    Ja, nee, die krant lees ik wel. Soms kras ik en streep ik en knip ik het uit – niks ontspannends aan, nut :-).

    Antwoord
  • Judith Rook

   Yep, ik ben van de variant Japanse Puzzels… totaal nutteloos, maar wel gezond om even af te schakelen.

   Antwoord
   • Ida

    *googelt Japanse puzzels* Hee, dat ziet er leuk uit. ‘Door logisch nadenken een tekening reconstrueren.’ Ik ga het proberen, thanks!

    Antwoord
 2. Jalf Flach

  Heerlijk. Het wordt steeds meer een blog. Interessant om te lezen en tegelijk te genieten van het taalgebruik. Dank voor het delen!

  Antwoord
  • Ida

   🙂 Gewoon genieten, heerlijk. Dank je wel.

   Antwoord
  • Johan Koning

   Ik bouw graag met Lego, heb al vele sets voor volwassenen gemaakt. Af en toe verwen ik mezelf met een nieuwe set. En als ik uitgebouwd ben, zet ik het eindresultaat bij me op kantoor neer.
   Laatste aanwinst: de Lego Typewriter.

   Antwoord
   • Ida

    O wat goed zeg! Ik hoor het geluid van de blokjes hier, wanneer je met de hand door de doos met steentjes gaat.
    Mijn Lego-Elberpunt is denk ik: het sorteren van de blokjes op kleur.

    Antwoord
    • Johan

     Ja, dat gerammel van de blokjes is sommigen een doorn in het oog, of beter een speer in het oor 😉

     Antwoord
 3. Cynthia Streefkerk

  Ik snij lepels uit vers hout. Echt kansloos, want ik doe niks met die lepels. De hobby beperkt zichzelf gelukkig, omdat het nogal een aanslag op je handen is. Ik maakte er denk ik 3 sinds de zomer.
  Oh, en ik brei. Maar daar komt al een jaar niks van terecht.

  Antwoord
  • Ida

   Gut, daar heb ik laatst een item over gezien op de BBC. Lepels snijden met oude gereedschappen op het Britse platteland. Heerlijk leek het me. Breien heb ik ook geprobeerd. Vorige week heb ik de ‘sjaal’ weer uitgehaald en de wol gedoneerd aan de kringloopwinkel. Zonder een moeder die gevallen steken ophaalt wordt dat breien van mij niks 🙂

   Antwoord
   • Cynthia Streefkerk

    Ja, klopt. Er is in de UK sowieso nogal een ‘green woodworking scene’. Stoelen maken, kommen en borden draaien, manden maken van wilg. En dus de lepels. Met je slijpcursus sta je in ieder geval al op 1-0 voorsprong.

    Antwoord
    • Ida

     Ken je The Green Circle in Winterswijk? Zoek maar eens op, misschien vind je het wat.

     Antwoord
 4. Manon Noort van

  Hilarisch. Ik lig in een deuk. Mijn oefeningen in nutteloosheid (uit het raam staren met een kop koffie in mijn hand) gaan gepaard met de gedachten aan wat ik eigenlijk allemaal nog moet. Kansloos dus. Dat dan weer wel 🙂

  Antwoord
  • Ida

   Oefeningen in nutteloosheid: heb je daar een boekje van? Want dan wil ik dat graag een keertje lenen. Uit het raam staren probeer ik trouwens ook wel, zeker nu ik weer nieuw vogelvoer heb opgehangen.

   Antwoord
   • Manon Noort van

    Als ik het boekje weer tegenkom (die volgens mij niet bestaat) mag je het zeker lenen! Je kan misschien ook als hobby “het maken van vetbollen of vogeltaarten” kiezen. Eerst lekker bezig, daarna fijn staren. Sla je twee vliegen in één klap. Of is het dan te nuttig?

    Antwoord
    • Ida

     Is op het randje 😉

     Antwoord
 5. Mendy Bosch

  Oh, wat erg, ik heb geen kansloze hobby’s! Nou ja, ik lees graag blogs. Vooral blogs die me laten lachen. En met kerst een zomeroutfit maken vind ik echt heel grappig!

  Antwoord
  • Ida

   Zolang je geen last hebt van het gebrek aan kansloosheid, is er niks aan de hand. En er zijn veel (veel!) blogs, dus je kunt nog even vooruit.

   Antwoord
 6. Annette Smits

  Met stip op één: stippen… Heerlijk nutteloos, behalve dat je op een gegeven moment genoeg zelfgestipte bordjes, eierdopjes en theetipjes op voorraad hebt…

  Antwoord
  • Ida

   Het is heerlijk nutteloos, waarschijnlijk omdát je zo’n oneindige voorraad creëert.

   Antwoord
   • Annette Smits

    En juist door die nutteloosheid ben ik ermee gestopt 😉

    Antwoord
 7. Hedwig

  Ik schilder. Waterverf gecombineerd met potlood en vetkrijt. Liefst elke avond. Totaal onnuttig, want hoeveel schilderijen kan je ophangen? Maakt me niks uit. Ik maak er regelmatig een kaartje van, voor een niet zo zonnige medemens (idee! Ida!) of een zieke buur. Ik heb trouwens ook op naailes gezeten. Ook al zo heerlijk leegmakend in je hoofd. Maar wat een werk… Ik heb er anderhalf jaar op gezeten en een broek, een topje, een jasje en een sweater gemaakt. Wow, dan snap je gelijk dat een shirtje van 5 euro never nooit kan….

  Antwoord
  • Ida

   Ja, dat is de mooie bijvangst van zelf doen en maken: respect voor iedereen die het beroepsmatig doet. En wow, elke avond schilderen, petje af!

   Antwoord
   • Hedwig

    Voordeel van schilderen is dat ik een serietje kijk met een half oog, podcast luister of online knutselcursus doen. Blik op oneindig en geen ruimte meer voor gepieker of ander geestelijk ongerief.

    Antwoord
 8. Petra lubbers

  Ik kom uit de kast: ik kijk Temptation Island. Mijn man schaamt zich vóór mij. Ik ben dat stadium voorbij.

  Antwoord
  • Ida

   Heb TI nog nooit gezien. Lekker kansloos ja? Als het werkt, is het goed. (Ik denk dat ik hier in huis ook wel wat vragende blikken zou krijgen, trouwens.)

   Antwoord
 9. Kitty Kilian

  Ja, nee, zonder foto reageer ik niet. Kom op zeg. Laat zien die spullen!

  Antwoord
 10. Leonie

  De laatste tijd zit ik regelmatig in een ton heet water in de tuin, gewoon een paar uur staren naar de sterren. (Wel nadat ik eerst de tuin winterklaar heb gemaakt of de ramen heb gezeemd, dat dan wel….) Ida, kom zelf ervaren of het jou ook lukt zomaar te niksen….

  Antwoord
  • Ida

   Dag klinkt goed. En dankzij de sterren komt alles weer in het juiste perspectief.

   Snor de bikini maar vast op!

   Antwoord
 11. Sandra de Jong

  Ik speel trekharmonica. Al vind ik het moeilijk om dat kansloos te doen. Denk ik stiekem toch aan weer optreden, of een projectje met muziek en tekst of toneel. Maar ik doe m’n best om het kansloos te houden. Want het is inderdaad gezond als niet alles nut hoeft te hebben.

  Ik wil nu ook naar m’n Elberpunt Ida.

  Antwoord
  • Ida

   Herkenbaar. Toen ik nog in bandjes speelde, speelde ik voor het podium. Dat hele creatieve proces daaraan voorafgaand vond ik niks. Maar goed, ik las ooit ergens van jou dat je speelde aan de keukentafel, met vrienden. Dat lijkt me toch behoorlijk mooi, zonder nut en noodzaak <3

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.