Online eindredactie met offline effect
Een goede online tekst is krachtig, volledig én overtuigend. Poeh… dat vraagt nogal wat van jouw schrijfkunst. En je bent al zo druk.
Zal ik je helpen? Met mijn online eindredactie krijg je zen in je deadline – en tevreden lezers bovendien.
Of ga direct naar de veelgestelde vragen ↓
Steek je hand op als je dit herkent:
- Je team heeft keihard gewerkt aan een webtekst, een mailing of een blog. Alles klopt, je weet het zeker. Toch krijgen jullie na publicatie veel vragen van je doelgroep. Of: het blijft juist pijnlijk stil in de inbox. Diep in je hart weet je: onze tekst was niet goed genoeg.
- Je team zit te krap in de uren. Links en rechts word je ingehaald door de deadlines. En de volgende klus staat al voor de deur.
- Je team is gegroeid of veranderd. Voorheen was de taakverdeling duidelijk, maar nu niet meer. En dat merk je: teksten blijven te lang op de plank liggen – terwijl je júist nieuwe content wilt publiceren.
Komt je bekend voor, ja? Dan zou je weleens blij kunnen worden van mijn online eindredactie.
Een online eindredacteur? Is dat nou nodig?
Jazeker. Zelfs als je team bestaat uit doorgewinterde schrijvers. En vooral wanneer het om online tekst gaat. Want dat vraagt een totaal andere kijk op de lezer en op je copy.
Zal ik een blik op jullie teksten werpen? Jij blij, je lezers blij.
Aangenaam: Ida Sluiskes
Als je mij op straat tegenkomt, loop je me gemakkelijk voorbij. Ik lijk op de heggenmus: onopvallend uiterlijk met een stevig geluid.
Doordeweeks ben ik Online Eindredacteur. Van dat werk ga ik vanzelf fluiten.
Zelfs op maandagochtend.

Online lezers zijn luie lezers, zeggen ze. Maar dat klopt niet
Online lezers lezen anders.
Eerst de koppen, dan pas de hele tekst. Ze skippen ellenlange alinea’s en moeilijke woorden. Ze raken in de war van lijdende vormen, tangconstructies, kleine lettertypes en opdringerige pop-ups.
Online lezers houden van structuur.
Ze gaan kwispelen van overzicht, witregels, samenvattingen, bulletpoints. En vooral van duidelijke, directe tekst.
Online lezers zijn wél snel afgeleid.
Ze springen van de ene pagina naar de andere, als een eekhoorn op zoek naar de walnoten de juiste informatie. Ondertussen klinkt het geping van hun apps. Koop dit!, knipoogt Instagram. Mam, mag ik deze broek?, toetert Whatsapp. Meeting!, roept Teams.
Je lezer is druk-druk-druk
Daarom moeten je teksten het zware werk doen: maak ze zo helder als pasgewassen ramen. Grote kans dat je lezer dan in actie komt, op de manier die jullie voor ogen hebben.
Geen tijd voor, geen zin in, geen kaas van gegeten?
Ik help je.
Tekstkameleon
Ida is een veelzijdige tekstkameleon met humor, scherpte en focus. Ze weet de hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden en presenteert het geheel veel krachtiger. Ik ben enorm blij met haar vakmanschap.
Online eindredactie door Tekstbestendig
Hoe komt de tekst over, wat staat er tussen de regels? Ik check het voor je. Zo, bijvoorbeeld:
Structuur
Is de tekst met één blik te doorzien? Staan de alinea’s in de goede volgorde? Rust, overzicht en logica zijn essentieel. Anders ben je je lezer na je eerste regel al kwijt.
Inhoud
Wat is must know en wat is nice to know? Maak je duidelijk wat je verwacht, van wie, wanneer, waarom? Of moet de lezer dat zelf uitvinden, met een overbelaste helpdesk als gevolg? Voorkom de Holle Bolle Gijs-valkuil – maar wees ook weer niet té zuinig met informatie.
Ego
Zet je lezer op het podium, en niet jezelf. We doen de Ego-scan. Kan pijn doen, maar dat gevoel trekt snel weer weg.
Vorm
Is de tekst visueel makkelijk te volgen? Of klikken je lezers je weg omdat ze te veel moeite moeten doen? Is je design functioneel – of zo hysterisch als de Tilburgse kermis? Passen tekst en beeld goed bij elkaar of vechten ze mekaar de tent uit?
Actie
Leid en verleid je de lezer? Formuleer je de juiste call-to-actions, staan ze op de goeie plek? Doen je buttons wat ze moeten doen? Kortom: verwachtingsmanagement.
En de rest
Ondertussen let ik natuurlijk ook op spelling, grammatica en interpunctie. En op consistentie, woordgebruik, je toon en de stijl. Als het nodig is, vul ik je teksten aan op basis van mijn eigen research. Maar nog vaker schrap ik woorden, zodat je meer bereikt met minder.
Je tekst wordt duidelijk en professioneel. Met een heldere boodschap en een knipoog als het gepast is.
“Maar wacht eens even”, zeg jij…
… haal je onze teksten dan totaal onderuit?
Welnee. Daar wordt niemand beter van. Ik redigeer met liefde, en je krijgt mijn onderbouwing er altijd bij. De specialistische inhoud blijft overeind: ik sleutel niet aan jouw expertise.
… wordt de tekst dan niet te kinderachtig?
Zeker niet. Je kunt aantrekkelijk en begrijpelijk schrijven, zonder te verzanden in de Teletubbie-stijl.
… dit kan toch gewoon met AI?
AI kent je voorgeschiedenis niet. AI weet niet wat er speelt. AI legt geen link met bestaande communicatie. AI mist de liefde voor – voor alles, want het is een computer.
AI is Aanvullende Intelligentie: heel geschikt voor repeterende klussen en de eerste, schetsmatige ideeën. Je hebt nog steeds een heusch mensch nodig voor de ervaring, de creativiteit, het diepe denkvermogen en de zelfgemaakte magie.
… we werken in een heel ingewikkelde sector.
Dan heb je sowieso een eindredacteur nodig, want je lezers vinden jouw boodschap ook ingewikkeld.
… ben je wel bekend met ons werkveld?
Ik heb al heel wat organisaties van dichtbij gezien, in mijn werk voor gemeentes, zorginstellingen, uitvaartverzorgers, horeca, ICT, HRM-professionals, onderwijs, organisatieadviseurs, learning professionals. Moet gek gaan of ik red me ook met jouw werkveld.
Voor wie
Zit je in de fast food, de loterijenbusiness, de bio- of tabaksindustrie? Dan zijn we als een theezakje in de koffiepot: geen match. Maar werk je bij een organisatie die de wereld vooruithelpt? Een bedrijf dat ervoor zorgt dat mensen fijner werken of meer uit het leven kunnen halen? Dan kon het wel eens klikken.
Ik heb een zwak voor de lezer die je snel over het hoofd ziet. Patiënten. Cliënten. Mantelzorgers. Burgers. Vrijwilligers. Mensen die het zoveel makkelijker krijgen als je gewoon helder communiceert.
Je hebt het meest aan me als ik een compact team kan versterken. Denk aan tekstschrijvers, communicatiemedewerkers of marketeers van bijvoorbeeld een:
- zorgorganisatie, stichting of patiëntenplatform
- marketing- of communicatiebureau
- maakbedrijf met sociale trekjes
- gemeente, scholengemeenschap of werkleerbedrijf
Geen 100% match – en toch enthousiast? Klik dan ook op de button ↑
Ze tovert
Wat een feest om met Ida samen te werken. Ze tovert algemene teksten om in een kernachtige, krachtige en onderscheidende boodschap. Zo een die blijft hangen en waarvan je denkt: oh ja, dat wilde ik zeggen, daar gaat het om!
Kleurrijk
“Jullie site is als een wit washandje dat door de bonte was is gegaan”, zei Ida. “Grijs dus”, voegde ze er nog aan toe. Ik moest hard lachen: dat was de spijker op z’n kop, en hier was iemand die het gewoon even zei. Ons verhaal was niet helder, we spraken ons niet uit op onze website. Terwijl we dat in reallife juist wel doen. Ida leerde mij dat waar ik voor sta ook gewoon ‘gedrukt’ mag staan. Een standpunt innemen, een punt maken. Dat is niet grijs, maar uitgesproken kleurrijk.
En, wat denk je ervan?
Zeg het maar:
- Ik ben nieuwsgierig naar meer
- Ik wil graag samenwerken
- Ik heb helemaal tot hier gelezen – en dat wil wat zeggen
- Ik zie nu geen mogelijkheden, maar ik zet je in m’n favorieten
Wat je reactie ook is: kom gerust op de lijn met je vragen, dan zorg ik voor de antwoorden.
Connecten op LinkedIn is natuurlijk ook een optie. Of blader nog even door m’n opdrachtgevers ↓












































De niet-zo-veel gestelde vragen
Een freelancer die ook wel in loondienst wil? Hoe zit dat?
Dat zit zo: na jaren zzp’en merk ik dat teamsamenwerking heel inspirerend en effectief kan zijn. Áls iedereen z’n eigen ding kan doen.
Zelfstandig samenwerken: daar hou ik van.
De vorm -freelancen of loondienst- is nooit leidend geweest. Ook niet voor mijn inzet of mijn werkplezier. Laten we vooral kijken naar wat er nodig is. Wie weet ontwikkelen we zelfs een mooie combi.
Heb je een 9-tot-5-mentaliteit?
Ja. De werk-privé-balans vind ik belangrijk. Natuurlijk trek ik een sprintje als er iets dringend af moet, dus het mag best zes uur worden 😉 Maar in de avonden en de weekenden ben ik graag werkvrij en offline. (Tenzij ik iemand moet verslaan op Wordfeud. Dat spreekt voor zich.)
Wanneer word je 67? (Speciaal voor iedereen die beroepshalve niet naar mijn leeftijd mag vragen.)
In 2040. En dan nu hoofdrekenen maar.